Γεωχωρικά δεδομένα στη Σάμο

 

Quantum GIS

 

 

 

 

 

 

Σάμος

 

Σ

 

Χρήσιμα links

 

Επικοινωνία

 

Αρχική σελίδα

 

English Language

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Quantum GIS

Εγκατάσταση Προγράμματος Βασικές ρυθμίσεις Φόρτωση αρχείων από υπολογιστή Φόρτωση αρχείων από υπηρεσίες
       

Το κείμενο που διαβάζετε μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ και αποθηκεύστε το στον φάκελο Qgis/πρόγραμμα. Το κατεβασμένο αρχείο περιέχει εικόνες (clips) που θα σας καθοδηγήσουν.

Υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες (sites) που μπορούμε να βρούμε γεωαναφερμένα αρχεία και να τα αποθηκεύσουμε στον υπολογιστή μας. Μία τέτοια ιστοσελίδα είναι η http://geodata.gov.gr/geodata/index.php?option=com_sobi2&sobi2Task=datasets&Itemid=17

Ας βρούμε στο διαδίκτυο αρχεία μορφής εικόνας (raster) ή διανύσματος (vector) και ας τα σώσουμε στον υπολογιστή μας.

Πάμε με τον browser (π.χ. internet explorer) στην διεύθυνση http://geodata.gov.gr/geodata/index.php?option=com_sobi2&sobi2Task=sobi2Details&catid=22&sobi2Id=72&Itemid= και βλέπουμε ότι το αρχείο αιολικού χάρτη της Ελλάδας μας παρέχεται σε μορφή SHP, άρα είναι δεδομένο ανυσματικής μορφής (vector). Πατάμε το γαλάζιο SHP και το αποθηκεύουμε στον φάκελο Qgis/υποδείγματα. Αποσυμπιέζουμε το αρχείο που μόλις κατεβάσαμε, σε δικό του υποφάκελο.

Στο ελληνικό διαδίκτυο είναι δύσκολο να βρούμε γεωαναφερμένες εικόνες (δορυφορικές ή άλλες). Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε τμήμα δορυφορικής εικόνας (Σάμος) έτους 1999. Αποσυμπιέστε το αρχείο που μόλις κατεβάσατε σε υποφάκελο Samos-dor.

Φόρτωση, στο Qgis, αρχείων που έχουμε στον υπολογιστή μας τύπου vector (διανυσματικά).

Πάμε Layer/Add vector Layer, ανοίγει παράθυρο.

Καταρχάς στο Encoding πατάμε το βέλος να ανοίξει η μπάρα και επιλέγουμε το ISO8859-7. Αυτό γιατί αποτελεί την βέλτιστη επιλογή κωδικοποίησης γραμμάτων για τα ελληνικά.

Μαυρίζουμε το file , πατάμε browse και βρίσκουμε την θέση που βρίσκεται το αρχείο που θέλουμε να φορτώσουμε (στο υπόδειγμα μας το nomoi_okxe.shp).

Μαυρίζουμε το αρχείο nomoi_okxe.shp, πατάμε ‘άνοιγμα’, παρατηρούμε ότι συμπληρώνεται το παράθυρο του dataset, και πατάμε ‘open’.

Στην οθόνη του Qgis, βλέπουμε ότι εμφανίσθηκαν οι νομοί της Ελλάδος.

Αναγνώστε τις σελίδες 45 και 46 του αρχείου Qgis/εκπαίδευση/ OSDESGIS-01_Day1.pdf.

Παρατηρούμε ότι αριστερά στα layers o ‘nomoi_okxe’ είναι σε μπλε γραμμή και έχει Χ . Η μπλε γραμμή σημαίνει ότι είναι το επιλεγμένο layer εργασίας , και το Χ ότι είναι εμφανές στην οθόνη. Αν κλικάρετε το Χ και εξαφανισθεί εξαφανίζεται από την οθόνη η εικόνα του layer.

Ας εξασκηθούμε με την μεγέθυνση-σμίκρυνση της εικόνας. (clip13)

Μόλις πάτε το ποντίκι σε ένα εικονίδιο, σας αναγράφει το όνομα του.

Το pan Map έχει τρεις λειτουργίες. Χτυπώντας το και μετά κάνοντας κλικ σε κάποιο μέρος της οθόνης τότε η εικόνα μεταφέρεται έτσι ώστε στο κέντρο της οθόνης να βρεθεί το σημείο της εικόνας στο οποίο κλικάρατε. Χτυπώντας το και μετά κάνοντας κλικ και σύρσιμο του ποντικιού ή εικόνα μεταφέρεται στην θέση απελευθέρωσης του ποντικιού. Επίσης χρησιμοποιείται αν έχοντας χτυπήσει κάποιο άλλο εικονίδιο θελήσετε να το απενεργοποιήσετε.

Το zoom in έχει δύο λειτουργίες. Χτυπώντας το και μετά κάνοντας κλικ σε κάποιο σημείο της εικόνας μεγεθύνεται η εικόνα και τοποθετείται το σημείο αυτό στο κέντρο της οθόνης. Χτυπώντας το και μετά κάνοντας κλικ και σύρσιμο του ποντικιού γίνεται μεγέθυνση της περιοχής που μαρκάρατε.

Το zoom out είναι για σμίκρυνση της εικόνας.

Το zoom full επαναφέρει το σύνολο των εικόνων έτσι ώστε να χωρούν στην οθόνη.

Το zoom to selection κάνει zoom στην επιλογή που έχετε κάνει (θα το δούμε παρακάτω).

Το zoom to layer κάνει zoom στο layer εργασίας.

Πειραματισθείτε άφοβα, και όταν τελειώσετε χτυπήστε το zoom full.

Ποντίκι στο ‘nomoi_okxe’, δεξί κλικ, properties (clip14). Ανοίγει το παράθυρο Layer Properties. Change (πάνω από το saved styles), ανοίγει παράθυρο, πάλι change, επιλέγουμε το μωβ χρώμα, και μετά οκ, οκ, οκ. Αλλάξαμε το χρώμα των νομών σε μωβ.

Ποντίκι στο ‘nomoi_okxe’, δεξί κλικ, properties. Ανοίγει το παράθυρο Layer Properties. Πάμε την μπάρα του transparency με drug περίπου στο 50% ( ζητάμε δηλαδή το χρώμα να είναι ημιδιαφανές, πράγμα που θα χρειασθεί παρακάτω) και επαναφέρουμε το χρώμα στο ροζ. Κλείνουμε με οκ.

Πατώντας το Identify Features (clip16) και κατόπιν χτυπώντας σε ένα νομό της Ελλάδας, ανοίγει παράθυρο (clip17) με τα στοιχεία του νομού που περιλαμβάνει το shp αρχείο που φορτώσαμε. Close, και πατάμε άλλο νομό ή το pan map για να βγούμε από την λειτουργία του Identify Features. Να θυμάστε ότι το Identify features εφαρμόζεται μόνο στο layer εργασίας.

Στα layers (αριστερά) πάμε το ποντίκι στο layer του ‘nomoi_okxe’, δεξί κλικ, κλικ στο remove (clip18). Παρατηρούμε ότι το layer ‘nomoi_okxe’ διαγράφτηκε από το Qgis (στον δίσκο μας παραμένει).

Επαναφορτώνουμε το διανυσματικό (shp-vector) αρχείο ‘nomoi_okxe.shp’ (layers/add vector layer …).

Φορτώνουμε το διανυσματικό αρχείο ‘natura.shp’ (από τον φάκελο υποδείγματα).

Φορτώνουμε το διανυσματικό αρχείο ‘oikismoi.shp’.

Κάνουμε zoom στη Σάμο.

‘nomoi_okxe’, transparency (διαφάνεια) 50%.

‘natura’ transparency 50%.

Παρατηρούμε ότι παίζοντας με την διαφάνεια, η ‘natura’ έχει υποπεριοχές.

Κάνουμε layer εργασίας το ‘nomoi_okxe’ (κλικάροντας πάνω στο layer, αριστερά) και μετά πατάμε identify features, κλικ στο νομό Σάμου και μας δίνει τα δεδομένα.

Κάνουμε layer εργασίας το ‘natura’ (κλικάροντας πάνω στο layer, αριστερά) και μετά πατάμε identify features, κλικ σε κάποια περιοχή ‘natura’ και μας δίνει τα δεδομένα.

Κάνουμε layer εργασίας το ‘oikismoi’ (κλικάροντας πάνω στο layer, αριστερά) και μετά πατάμε identify features, κλικ σε κάποιον οικισμό και μας δίνει τα δεδομένα.

Πειραματισθείτε ελεύθερα.

Μετά File/save project as/ επιλέγετε όνομα (ας πούμε ‘εργασία01’ και διαδρομή και σώζετε το έργο σας.

Για αυτούς που έχουν αποκτήσει εμπειρία , μπορούν να φορτώσουν το ‘aiolikos_chartis.shp’. είναι βαρύ αρχείο, καλό είναι να έχετε κρύψει (μη εμφανή) τα άλλα layers και να πειραματισθείτε.

Φόρτωση, στο Qgis, αρχείων που έχουμε στον υπολογιστή μας τύπου raster (εικόνας).

Αναγνώστε την σελίδα 48 του αρχείου Qgis/εκπαίδευση/ OSDESGIS-01_Day1.pdf.

Ανοίγουμε το ‘εργασία01’ , zoom full , κρύβουμε το layer ‘oikismoi’. Κάθε φορά που ανοίγουμε ένα project πατάμε κάτω δεξιά της οθόνης και δεξιά από το EPSG:2100 , το στρογγυλό «μπαλάκι» μας ανοίγει το project properties, καρτέλα coordinate reference system και ελέγχουμε να είναι πατημένο το “Enable ‘on the fly’ CRS transformation”.

Πάμε Layer/Add raster Layer, ανοίγει παράθυρο. Πάμε να εισαγάγουμε το αρχείο Qgis/υποδείγματα/raster/ 0478041850.tif .

Βλέπουμε ότι το layer (αριστερά) δημιουργήθηκε , αλλά δεν βλέπουμε την εικόνα. Το layer 0478041850 (της εικόνας) είναι το layer εργασίας και πατάμε zoom to layer. Παρατηρούμε ότι η εικόνα (αεροφωτογραφία) εμφανίσθηκε , αλλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε την περιοχή της εικόνας. Πατάμε ' zoom out' και μετά κλικ μερικές φορές (μία-μία φορά) στο κέντρο της εικόνας. Διαπιστώνουμε ότι η εικόνα είναι σε κάποια περιοχή της Αθήνας.

Στα raster layers, ισχύουν τα περί διαφάνειας. Πειραματισθείτε.

Φορτώνουμε την εικόνα ‘dorif-sam.tif’. Κάνουμε zoom all ή zoom to layer.

Κάνουμε transparency.

File/save project as/ επιλέγετε όνομα (ας πούμε ‘εργασία02’ και διαδρομή και σώζετε το έργο σας.

Αν θέλετε φορτώστε και άλλα αρχεία shp ή εικόνας που βρίσκονται στον φάκελο Qgis/υποδείγματα. Πειραματισθείτε.

Φόρτωση, στο Qgis, αρχείων που έχουμε στον υπολογιστή μας από το AutoCAD, τύπου vector (διανυσματικά).                                                                                                          ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ.

Οι Μη Μηχανικοί παρακαλούνται απλώς να φορτώσουν το αρχείο και να εντοπίσουν με τα ζουμ το σχήμα του.

Το Qgis δεν αναγνωρίζει αρχεία DWG. Αυτά πρέπει ή να μετασχηματιστούν σε shape files (βέλτιστη λύση), ή σε dxf μορφή.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το Qgis (και όλα τα gis) αναγνωρίζουν αρχεία μόνο σημείων ή μόνο γραμμών ή μόνο κλειστών πολυγώνων. Κάθε αρχείο μπορεί να έχει πολλά ομοειδή τεμάχια.

Επομένως αν θέλουμε ένα αρχείο cad, που περιέχει layers σημείων και γραμμών και πολυγώνων ή και μεικτά layers, να το φορτώσουμε στο Qgis πρέπει: να το σπάσουμε σε αντίστοιχα αρχεία dxf που το κάθε αρχείο να περιέχει μόνο έναν τύπο (ή σημεία ή γραμμές ή κλειστά πολύγωνα). Στην αρχή καλό είναι επίσης κάθε αρχείο dxf να περιέχει μόνο ένα layer και μάλιστα στο layer 0 να περιέχει ότι θέλουμε.

Πρέπει το σχέδιο μας να έχει συντεταγμένες σε κάποιο σύστημα αναφοράς (π.χ. EGSA87) που γνωρίζαμε όταν φτιάχναμε το σχέδιο.

Ανοίγουμε το ‘εργασία02’. Κάθε φορά που ανοίγουμε ένα project πατάμε κάτω δεξιά της οθόνης και δεξιά από το EPSG:2100 , το στρογγυλό «μπαλάκι» μας ανοίγει το project properties, καρτέλα coordinate reference system και ελέγχουμε να είναι πατημένο το “Enable ‘on the fly’ CRS transformation”.

Θα φορτώσουμε το αρχείο dxf.dxf που βρίσκεται στον φάκελο υποδείγματα.

Plugins, Dxf2shp, Dxf2shpConverter (clip19).

Στο input dxf file, βρίσκουμε και επιλέγουμε την διαδρομή και το όνομα του αρχείου (clip20).

Στο output file, επιλέγουμε την διαδρομή και το όνομα του shp file που θα δημιουργηθεί.

Στο output type file διαλέγουμε αν το shp αρχείο θα περιέχει γραμμές (απλές ή polyline) , κλειστά πολύγωνά ή σημεία (clip21) και πατάμε οκ.

Καθώς το dxf αρχείο είναι ήδη με συντεταγμένες αλλά δεν διαθέτει την πληροφορία της γεωαναφοράς το Qgis μας προτρέπει να ορίσουμε το σύστημα αναφοράς. Στο recently used coordinates references systems υπάρχει ήδη το 2100 (ΕΓΣΑ87). ( clip22) .Το κλικάρουμε και οκ.

Βλέπουμε ότι δημιουργήθηκε ένα layer με όνομα Data layer και είναι layer εργασίας. Κλικ αριστερό στο layer, rename και το ονομάζουμε From_dxf.

Κρύβουμε όλα τα άλλα layers, και αφήνουμε ανοικτό μόνο το From_dxf layer (που είναι και layer εργασίας).

Zoom to layer. Οθόνη άσπρη. Πρόβλημα? Όχι.

Δεξί κλικ στο From_dxf, properties, metadata.

Παρατηρούμε στην σειρά In layer spatial reference system units : xMin,yMin -0.1,0 : xMax,yMax 754353.73,4179580.83,

Βλέπουμε ότι xMin,yMin -0.1,0. Αυτό σημαίνει ότι το dxf αρχείο μας έδωσε αυτά τα Χμιν, Υμιν. Κλείνουμε το παράθυρο.

Εμφανίζουμε το layer ‘nomoi_okxe’ και ζουμάρουμε στην Σάμο. Το σχέδιο του dxf βρίσκεται λίγο αριστερά από τους Μυτιληνιούς. Βρείτε το με ζουμ. Συντεταγμένες 754320.00, 4179560.00 ( clip23) .

File/save project as/ επιλέγετε όνομα (ας πούμε ‘εργασία02’ και διαδρομή και σώζετε το έργο σας.